Класирането за гимназиите ще бъде обявено днес в ранните следобедни часове

...
Класирането за гимназиите ще бъде обявено днес в ранните следобедни часове
Коментари Харесай

Министърът на образованието заговори за драстични промени в начина на обучение в училищата

Класирането за гимназиите ще бъде оповестено днес в ранните следобедни часове и по-късно кандидат-гимназистите ще имат три дни, с цел да се запишат в учебните заведения, в които са признати. Това съобщи в студиото на bTV министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.

" Резултатите от зрелостните изпити към този момент се знаят. Направени са и малко по-задълбочени разбори във връзка с това, какви тъкмо са те в границите на обособените области и градове, в това число и по учебните заведения с влошени или усъвършенствани резултати през последните две години “, изясни той.

Проф. Цоков разясни, че резултатите след първо класиране ще бъдат оповестени на 19 юли, а седмица по-късно – сред 20 и 24 юли, ще стартира записването след второ класиране. Това са общоприетите периоди, които са оповестени с обновената разпоредба от предходната година.  

" Трябва да кажа и още нещо положително. В София от към 12 700 кандидата само 400 са подали заявки за банкет на място в така наречен училища-гнезда. Голяма част от тях са решили да подадат документи по електронен път. Тази година има и спомагателна опция да се поправят предварителните поръчки за паралелките в някои учебни заведения. Това демонстрира, че електронното подаване на документи върви доста добре като развой “, сподели още просветителният министър.

Той разяснява и резултатите на зрелостниците. Проф. Цоков акцентира, че не можем да бъдем радостни, само че наклонността за неприятни резултати от матурите е от години.

" Трябва да кажем, че в предходните години сътрудниците са съумели да вдигнат равнището на тестовите задания, с цел да предизвикат по-високите равнища на мислене на учениците. Това обаче затруднява зрелостниците през последните две години. Това показва първоначалния разбор на данните. Ето за какво в хода на образователната година ще се търсят благоприятни условия за по-добра подготовка на учениците “, разясни още професорът.

Според него актуалните тестови задания да не дават единствено възпроизвеждане на познания, а да се ползват знанията, да се прави разбор. Той беше безапелационен, че нашето обучение би трябвало да се промени към образуването на избрани умения и компетентности, тъй като на така наречен алфа потомство ще му се наложи да упражнява няколко специалности през живота си.

Образователният министър разяснява също по този начин и ярката светлина над България, която тормози доста хора нощес. " Не можах да видя ярката светлина, тъй като бях в работен режим. Реакцията на властта беше обвързвана с няколко министерство. Получихме информация по каналите, посредством които контактуваме, че това се е случило отвън територията на България, както и че няма жертви и опустошения – особено във Видинска област “, сподели той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР